zastita konkurencije advokat

Statusne promene i akvizicija

Kao iskusni profesionalci, znamo da posao nije okončan kada je transakcija okončana, te da klijentu tek predstoji obiman rad na implementaciji transakcije u cilju ostvarenja planiranog poslovnog rezultata. U toj, finalnoj fazi realizacije transakcije, klijentu je na raspolaganju multidisciplinarni tim naših advokata, stručnjaka u oblasti korporativnog, poreskog, radnog i drugih pravnih oblasti, koji detaljnim poznavanjem domaćih propisa, prakse i tržišnih odnosa pomažu klijentu da uz minimum rizika uspešno implementira izvršenu transakciju u stečenu kompaniju.

Za razliku od «zdravih» M&A transakcija, distressed M&A transakcije ne odvijaju se isključivo na relaciji prodavac i kupac, već u istoj učestvuju obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci, stečajni sudija, svako sa svojim interesima, koji ne moraju biti i često nisu komplementarni interesima kupca. Naši M&A stručnjaci, u saradnji sa ekspertima iz oblasti Restructuring&insolvency, ostvaruju značajne rezultate na ovoj vrsti projekata, koristeći prednosti sinergije znanja i iskustva iz obe oblasti.

Naše usluge iz M&A oblasti obuhvataju, bez ograničavanja:

 • Klasičan M&A
 • strukturisanje joint venture aranžmana
 • savetovanje oko ponuda za preuzimanje i drugih metoda preuzimanja (squeeze-out, prinudni otkup akcija)
 • savetovanje na implementaciji preuzimanja
 • odbranu od preuzimanja i prinudnog otkupa
 • postupke vezane za prava manjinskih akcionara
 • statusne promene i promene pravne forme
 • Privatizacije
 • Preuzimanje listiranih društava
 • Dokapitalizacije
 • Distressed Companies M&A

Savremena globalna ekonomija, koja zahteva brzo prilagođavanje tržišta kapitala, robe, usluga i rada čestim promenama koje utiču na produktivnost i tržišnu poziciju, nužno uzrokuje stalne potrebe za restrukturiranjem preduzeća.

Stoga su Mergers & Acquisitions, kao najčešći modaliteti restrukturiranja, svakodnevica privrednog okruženja, koja zahteva posebnu ekspertizu i profesionalnu odgovornost, s obzirom na obim ulaganja i brojne izazove sa kojima se investitori susreću, posebno kada se ulaganja vrše na tržištima koje karakteriše regulatorna nestabilnost i raznolikost poslovne prakse, kakvo je tržište Srbije i regiona.

Investitorima se nameću mnoga pitanja: Da li je tačno i dovoljno detaljno urađen Due diligence? Da li će preuzimanje uspešno proći potrebnu proceduru u planiranim rokovima? Da li će biti uspešno implementirano? Postoje li rizici koji nisu sagledani? Ova pitanja svakako muče investitore, ali i prodavce. Anticipiranje svih mogućih problema i obezbeđenje pravne sigurnosti klijenata zahteva multidisciplinarnu ekspertizu pravnih savetnika. Naš tim ima bogato lokalno i regionalno iskustvo u M&A oblasti, kako u oblasti privatizacije društvenog i državnog kapitala, tako i u transakcijama usmerenim na promenu vlasništva ili statusa entiteta u privatnoj svojini, putem klasične kupoprodaje, joint venture aranžmana ili drugih metoda preuzimanja ili dokapitalizacije.

Naši advokati savetuju klijente u svim fazama transakcije od rađanja ideje do konačne realizacije, od izbora targeta i kreiranja structure transakcije, preko izrade due diligence izveštaja, do aktivnog učešća u pregovorima sa partnerima i sprovođenja zaključenog posla kroz odgovarajuće zakonske procedure.

Potrebna Pomoć? Kontaktirajte Nas!

  To Top